Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam szakmai és vizsgakövetelménye

A 22. sorszámú Élelmiszeripari szakmunkás megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 02
1.2. Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari szakmunkás
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 3
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
vagy iskolai előképzettség hiányában
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari
szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
2.8. Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;
2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
FEOR száma: 7115
FEOR megnevezése:Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő
A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök): Pálinkafőző, Szeszfőző, Szeszfőző mester, Ászokoló, Sörerjesztő, Sörfejtő, Sörfokoló, Sörfőző, Sörgyártó, Söripari csapoló, Söripari munkás, Söripariélesztő-kezelő, Szikvízkészítő, Szódás, szódavízkészítő, Elsődleges tejkezelő, Fehérsajtkészítő, Friss és tartós tejtermékek gyártója, Gomolyaalapanyag-készítő, Kefír-, joghurtkészítő, Keménysajt-készítő, Lágysajt-kezelő, Ömlesztettsajt-főző, Sajt- és vajkészítő, Sajtdaráló, Sajtérlelő, Sajtkészítő, Sajtkezelő, Sajtpréselő, Tej-, tejszínpasztőröző és -sterilező, Tejcsomagoló, Tejfejtő, Tejfeldolgozó, Tejföl- és túrókészítő, Tejleszívató, -felöntő, Tejporkészítő, Tejtermék előkészítő, Tejtermékgyártó, Üzemi tejátvevő, Vajkészítő, Vajleszedő, Vajmester, Gyümölcsfeldolgozó, Káposztasavanyító, Savanyító, Zöldség szárító, Zöldség tartósító, Zöldségfeldolgozó, Cefréző, Italgyártó gép kezelője, Szeszdesztilláló, Szeszerjesztő, Töltőgépkezelő, Söripari gépkezelő, Szikvízgyártó gép kezelője, Üdítőital-gyártó gépkezelő, Ásványvízgyártó gép kezelője, Sajtdaraboló, Tejipari gép kezelője, Autoklávkezelő, konzerválás, Gyümölcslékészítő, Konzervipari nyersanyagfeldolgozó, Konzervpasztörizáló, Szörpfőző, Szörpkészítő, Szörpmester
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Az Élelmiszeripari szakmunkás feladata a gyümölcspálinka-gyártás, sörgyártás technológiájának szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett. A tejtermékgyártás, sajtkészítés és a zöldséggyümölcsfeldolgozás (tartósítás) műveleteinek szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartása mellett.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
-alap és segédanyagokat átvenni, fizikai, kémiai, érzékszervi ellenőrzését végezni, minősíteni
alapanyagokat a gyártáshoz előkészíteni,
-gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végezni,, a késztermékeket ellenőrizni és
minősíteni,
-technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani
-termékgyártás víz- és energia-gazdálkodását megszervezni
-melléktermékeket, hulladékokat kezelni
-munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni
-vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni
A szakképesítéssel rendelkező képes a gyümölcspálinka készítés terén:
-gyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvenni, minősíteni
-alapanyagokat előkészíteni
-cefrézési eljárásokat elvégezni
-erjesztést vezetni
-kierjedt cefrét tárolni, védelmét biztosítani, és a maradékcukrot meghatározni
-lepárlási műveleteket végezni, a főző- és finomító-üstöket üzemeltetni
-mérőműszereket, biztonságtechnikai berendezéseket kezelni
-érlelést irányítani, ellenőrizni
-deríteni, szűrni, szeszfokot beállítani, palackozni
A szakképesítéssel rendelkező képes a sajtkészítés terén:
-alapanyagokat átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
-különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni
-natúr és ízesített friss sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával
-érlelt (lágy, félkemény, kemény) sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával
-túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával
-sajtféleségeket darabolni, szeletelni, csomagolni, túrót adagolni, csomagolni
A szakképesítéssel rendelkező képes a sörgyártás terén:
-alapanyagokat átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
-sörfőzővíz minőségét ellenőrizni, vizet kezelni
-áztatást vezetni, ellenőrizni
-különféle csíráztatási rendszerekhez a levegőt előkészíteni, a csíráztatást vezetni
-aszalni, aszaló-berendezéseket üzemeltetni
-főzőházi műveleteket – különféle cefrézési eljárások, cefreszűrés, komlóforralás, komlószűrés –
elvégezni, ellenőrizni
-sörlevet kezelni, főzőházi kihozatalt számítani
-hagyományos és korszerű erjesztést vezetni
-gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész söröket ellenőrizni és minősíteni
-sört szűrni és stabilizálni, palackba, hordóba, dobozba fejteni
-sörélesztő színtenyészetet készíteni, élesztőt kezelni
A szakképesítéssel rendelkező képes a tejtermékgyártás terén:
-alapanyagokat (tej, sajtféleségek) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni,
előkészíteni
-tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni
-pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani
-vaj- és vajkészítményeket gyártani
-különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni
-natúr és ízesített friss sajtokat, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket, érlelt sajtokat készíteni
-különböző állatfajok tejének felhasználásával
-túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával
A szakképesítéssel rendelkező képes az üdítőital-, ásványvíz- és szikvízgyártás terén:
-alap-, adalék-, ízesítő- és színezőanyagokat átvenni, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
-elvégezni a gyümölcs-alapanyagok nyerését, feldolgozását, konzerválását, színezését, a szénsavas
üdítőitalok készítésének műveleteit
-termékek előállításához felhasznált vizet minősíteni (ivóvíz minőségű víz)
-szikvizet előállítani, a berendezéseket működtetni, karbantartani, szabályozni
-alapanyag ásványvizet minősíteni, kezelni, a berendezéseket működtetni, karbantartani, szabályozni
-szénsavas üdítőitalt előállítani (cukoroldást, bázisszörp készítést, keverést elvégezni)
-palackokat töltésre előkészíteni, nyomáspróbát végezni
-palackozni, címkézni, gyűjtőcsomagolást (egységrakomány készítése), tárolást, szállítást megoldani
A szakképesítéssel rendelkező képes a zöldség-, gyümölcsfeldolgozás terén:
-alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni,
tárolni, előkészíteni
-zöldségkonzerveket gyártani
-gyümölcsbefőtteket készíteni
-lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket előállítani
-aszalni, szárítmányokat készíteni, savanyítani
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
3.3.1. A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése a kapcsolódás módja
31 541 04 Gyümölcspálinka-gyártó részszakképesítés
31 541 07 Sajtkészítő részszakképesítés
31 541 08 Sörgyártó részszakképesítés
31 541 09 Tejtermékgyártó részszakképesítés
31 541 10 Üdítőital-ipari termékgyártó részszakképesítés
31 541 12 Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó részszakképesítés
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
4.1. A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések
szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2. azonosító száma megnevezése
10897-12 Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás
10898-12 Sajt- és túrógyártás
10899-12 Sörgyártás és jövedéki szabályozás
10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás
10900-12 Tejtermékgyártás
10901-12 Üdítőital-, ásványvíz- és szikvízgyártás
10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
11497-12 Foglalkoztatás I.
11499-12 Foglalkoztatás II.
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
5.2.1. A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
10897-12 Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás gyakorlat
10898-12 Sajt- és túrógyártás gyakorlat
10899-12 Sörgyártás és jövedéki szabályozás gyakorlat
10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás gyakorlat
10900-12 Tejtermékgyártás gyakorlat
10901-12 Üdítőital-, ásványvíz- és szikvízgyártás gyakorlat
10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése szóbeli
11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság írásbeli
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyümölcspálinka gyártása (gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, főzés, finomítás, érlelés, tárolás, töltés, palackozás) a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az évszaknak megfelelő gyümölcs felhasználásával gyümölcspálinkát készít, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok elvégzése, vagy a kész gyümölcspálinka, borpárlat
ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az aktuális munkafolyamattól függően:
-alapanyagok minősítése, vagy
-borok alkohol és cukortartalmának meghatározása, vagy
-pálinka, borpárlat alkoholtartalmának meghatározása, vagy
-pálinka, vagy borpárlat érzékszervi minősítése (bírálata)
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
vagy
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Különböző típusú sajtok (friss, érlelt, ömlesztett), sajtkészítmények, valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A vizsgafeladat ismertetése:
A készítendő sajt, sajtkészítmény, túró típusához megfelelő alapanyagok felhasználásával sajtot, vagy
sajtkészítményt, vagy ömlesztett sajtot, vagy túrót készít, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok elvégzése, vagy a kész sajt, túró ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az aktuális munkafolyamattól függően:
-alapanyag-vizsgálat (tej savfoka, sűrűsége, zsírtartalma), vagy
-gyártásközi vizsgálatok (alvadékszilárdság, savó savfoka az adott műveleteknél), vagy
-a kész sajt/túró savfokának, pH-jának meghatározása, vagy
– a kész sajtféleség érzékszervi minősítése, vagy
-túró érzékszervi minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
vagy
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Sör gyártása (alapanyagok átvétele, ellenőrzése, kezelése, tárolása, a sörfőzés műveleteinek végrehajtása, a kész sör kezelése, tárolása, fejtése) a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
A vizsgafeladat ismertetése:
A készítendő sör minőségéhez megfelelő alapanyagok felhasználásával sört készít, elvégzi az aktuális
technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok elvégzése, vagy a kész sör ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az aktuális munkafolyamattól függően:
– malátavizsgálat, vagy
– sörfőzővíz, ivóvíz minőségének vizsgálata, vagy
– komló, komlókészítmények vizsgálata, vagy
– látszólagos, valóságos erjedésfok meghatározása, vagy
– a sör zavarosságának ellenőrzése, vagy
– CO2-tartalom meghatározása, vagy
– sörélesztő színtenyészet készítése, élesztőkezelése, vagy
– a kész sör vizsgálata, érzékszervi minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
vagy
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek, valamint a vaj, sajt,
ömlesztett sajt, túró), technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A vizsgafeladat ismertetése:
A készítendő tejtermék típusához megfelelő alapanyagok felhasználásával friss fogyasztású, savanyított,
alvasztott, tartós termékeket, valamint a vajat, sajtot, ömlesztett sajtot, túrót gyárt, elvégzi az aktuális
technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok végzése, vagy a késztermék ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az aktuális munkafolyamattól függően:
-alapanyag-vizsgálat (tej savfoka, sűrűsége, zsírtartalma), vagy
-gyártásközi vizsgálatok (savfok, sűrűség, pasztőrözöttség, pH), vagy
– a késztermékek savfokának, pH-jának, zsírtartalmának meghatározása, vagy
-a késztermékek érzékszervi minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
vagy
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Szénsavas üdítőital- és az ásványvízgyártás technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos
végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A vizsgafeladat ismertetése:
A készítendő üdítőital minőségéhez megfelelő alap-, adalék-, ízesítő- és színezőanyagok felhasználásával
elkészíti a terméket, palackokat töltésre előkészíti, nyomáspróbát végez, palackoz, címkéz, gyűjtőcsomagolást (egységrakományt) készít.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60%
B) A vizsgafeladat megnevezése:
A szikvízgyártás műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával
A vizsgafeladat ismertetése:
A palackok, ballonok ellenőrzése után elvégzi a szikvíz gyártását (szaturálás), töltését, előkészíti szállításra a készterméket.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
vagy
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Különböző zöldség-, gyümölcskészítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos
végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A vizsgafeladat ismertetése:
A zöldség-, gyümölcskészítmények típusához (szárított, vagy aszalt, savanyított, vagy konzerv) megfelelő
alapanyagok felhasználásával tartósítóipari terméket gyárt, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok végzése, vagy a késztermék ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése: elvégzi az aktuális technológiai műveleteket, minősíti a készterméket. Az ásványvizes Az aktuális munkafolyamattól függően:
– alapanyag-vizsgálat, vagy
– gyártásközi vizsgálatok, vagy
– a késztermékek meghatározása, vagy
– a késztermékek érzékszervi minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése:
Vállalkozási és jövedéki ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
A hatályos jövedéki törvénnyel és vállalkozás indításával és működtetésével, termékértékesítéssel kapcsolatos ismeretek bemutatása.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 20 %
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok: A szakképesítéssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv http://www.munka.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A 6.1 A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát
meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2. Laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, berendezések (élelmiszervizsgáló
laboratórium):
6.3. cukortartalomhoz,
6.4. maradék-cukor meghatározáshoz,
6.5. alkoholtartalom meghatározáshoz,
6.6. érzékszervi minősítéshez,
6.7. savfok, pH meghatározáshoz,
6.8. tej zsírtartalom meghatározásához,
6.9. sajt/túró zsírtartalmának meghatározásához,
6.10. tej sűrűségének meghatározásához,
6.11. kultúrakészítéshez,
6.12. hőmérséklet, térfogat és tömeg méréséhez
6.13. szárazanyag-, nedvesség- és hamutartalom meghatározásához,
6.14. malátavizsgálathoz,
6.15. sörfőzővíz, ivóvíz minőségének vizsgálatához,
6.16. komló, komlókészítmények vizsgálatához,
6.17. látszólagos, valóságos erjedésfok meghatározásához,
6.18. a sör zavarosságának ellenőrzéséhez,
6.19. CO2-tartalom meghatározásához,
6.20. sörélesztő színtenyészet készítéséhez, élesztőkezeléshez,
6.21. a kész sör vizsgálatához,
6.22. tömeg-, térfogat- és sűrűségméréshez,
6.23. ásványvíz minőségvizsgálatához,
6.24. oldatkészítéshez,
6.25. szárazanyag- és hamutartalom meghatározásához,
6.26. munka-, tűz, környezetvédelmi berendezések, eszközök.
6.27. Gyümölcspálinka gyártó eszközök, berendezések (pálinkafőző):
6.28. gyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvételéhez szükséges eszközök,
6.29. cefréző berendezések,
6.30. cefretárolók,
6.31. főző- és finomító-üstök,
6.32. mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések,
6.33. derítők, szűrők, palackozók,
6.34. a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések,
6.35. munka-, tűz, környezetvédelmi berendezések, eszközök.
6.36. Sajtgyártáshoz szükséges eszközök, berendezések (sajtüzem, sajtműhely, vagy tejüzem):
6.37. alapanyag-tárolók, szűrők,
6.39. sajtkészítő berendezés(ek),
6.40. alvadék-leválasztók, csurgatóberendezések,
6.41. sajtprések,
6.42. sózóberendezés,
6.43. csomagológépek,
6.44. mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések,
6.44. a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések,
6.45. Munka-, tűz-, környezetvédelmi berendezések, eszközök.
6.46. Csomagológépek,
6.47. Sörgyártáshoz szükséges eszközök, berendezések (sörfőző, sörgyár):
6.48. Alapanyag-tárolók, tisztítók, előkészítők,
6.49. áztatók, csíráztatók,
6.50. szárítók, aszalók,
6.51. cefrézők, szűrők, erjesztő-tartályok, utóerjesztők,
6.52. fejtőberendezések,
6.53. palackozók,
6.54. mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések,
6.55. a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések.
6.56. munka-, tűz- és környezetvédelmi berendezések, eszközök
6.57. Tejtermékgyártáshoz szükséges eszközök, berendezések (tejüzem):
6.59. friss fogyasztású tejtermékek gyártásához szükséges eszközök, berendezések,
6.60. savanyított, alvasztott tejtermékek gyártásához szükséges eszközök, berendezések,
6.61. tartós tejtermékek gyártásához szükséges eszközök, berendezések,
6.62. vaj gyártásához szükséges eszközök, berendezések,
6.63. sajtgyártáshoz szükséges eszközök, berendezések,
6.64. túró gyártáshoz szükséges eszközök, berendezések
6.65. melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések,
6.66. Ásványvíz gyártáshoz (ásványvíz-üzem):
6.67. vízkivétel gépei,
6.68. tisztítóberendezések,
6.69. tárolótartályok,
6.70. vízkezelő berendezések,
6.71. töltő-, zárógépek, -eszközök.
6.72. Szikvízgyártáshoz (szikvízgyártó egység):
6.73. vízkezelő berendezés,
6.74. napi (kiegyenlítő tartály),
6.78. hűtőberendezések,
6.79. szikvízgyártó (szaturáló).
6.80. Szénsavas üdítőital-gyártáshoz (üdítőital-gyártó üzem):
6.81. üdítőital-készítő gépek.
6.82. Univerzális eszközök, gépek, berendezések:
6.83. különféle palackmosógépek, eszközök,
6.84. mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések,
6.85. a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések.
6.86. munka-, tűz-, környezetvédelmi berendezések, eszközök
6.87. Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás eszközök, berendezések
6.88. zöldség-, gyümölcskészítmények alapanyagának előkészítéséhez,
6.89. zöldségkonzervek gyártásához,
6.90. gyümölcsbefőttek készítéséhez,
6.91. lekvárok készítéséhez,
6.92. szörpök készítéséhez,
6.93. pulpok, velők készítéséhez,
6.94. aszaló berendezések,
6.95. szárítók,
6.96. savanyítás eszközei, berendezései,
6.97. egyedi és gyűjtőcsomagolás eszközei, berendezései
6.98. a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések,
6.99. munka-, tűz, környezetvédelmi berendezések, eszközök.
7. EGYEBEK

Az élelmiszeripari szakmunkás tanfolyamra való jelentkezést az alábbi linken teheti meg.
Az élelmiszeripari szakmunkás tanfolyammal kapcsolatos kérdéseit az alábbi linken teheti fel.

A Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam szakmai és vizsgakövetelménye bejegyzés először a IOSZIA – OKJ Képzések – OKJ Tanfolyamok jelent meg.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam szakmai és vizsgakövetelménye

A 22. sorszámú Élelmiszeripari szakmunkás megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 02
1.2. Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari szakmunkás
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 3
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
vagy iskolai előképzettség hiányában
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari
szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
2.8. Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;
2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
FEOR száma: 7115
FEOR megnevezése:Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő
A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök): Pálinkafőző, Szeszfőző, Szeszfőző mester, Ászokoló, Sörerjesztő, Sörfejtő, Sörfokoló, Sörfőző, Sörgyártó, Söripari csapoló, Söripari munkás, Söripariélesztő-kezelő, Szikvízkészítő, Szódás, szódavízkészítő, Elsődleges tejkezelő, Fehérsajtkészítő, Friss és tartós tejtermékek gyártója, Gomolyaalapanyag-készítő, Kefír-, joghurtkészítő, Keménysajt-készítő, Lágysajt-kezelő, Ömlesztettsajt-főző, Sajt- és vajkészítő, Sajtdaráló, Sajtérlelő, Sajtkészítő, Sajtkezelő, Sajtpréselő, Tej-, tejszínpasztőröző és -sterilező, Tejcsomagoló, Tejfejtő, Tejfeldolgozó, Tejföl- és túrókészítő, Tejleszívató, -felöntő, Tejporkészítő, Tejtermék előkészítő, Tejtermékgyártó, Üzemi tejátvevő, Vajkészítő, Vajleszedő, Vajmester, Gyümölcsfeldolgozó, Káposztasavanyító, Savanyító, Zöldség szárító, Zöldség tartósító, Zöldségfeldolgozó, Cefréző, Italgyártó gép kezelője, Szeszdesztilláló, Szeszerjesztő, Töltőgépkezelő, Söripari gépkezelő, Szikvízgyártó gép kezelője, Üdítőital-gyártó gépkezelő, Ásványvízgyártó gép kezelője, Sajtdaraboló, Tejipari gép kezelője, Autoklávkezelő, konzerválás, Gyümölcslékészítő, Konzervipari nyersanyagfeldolgozó, Konzervpasztörizáló, Szörpfőző, Szörpkészítő, Szörpmester
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
Az Élelmiszeripari szakmunkás feladata a gyümölcspálinka-gyártás, sörgyártás technológiájának szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett. A tejtermékgyártás, sajtkészítés és a zöldséggyümölcsfeldolgozás (tartósítás) műveleteinek szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartása mellett.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
-alap és segédanyagokat átvenni, fizikai, kémiai, érzékszervi ellenőrzését végezni, minősíteni
alapanyagokat a gyártáshoz előkészíteni,
-gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végezni,, a késztermékeket ellenőrizni és
minősíteni,
-technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani
-termékgyártás víz- és energia-gazdálkodását megszervezni
-melléktermékeket, hulladékokat kezelni
-munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni
-vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni
A szakképesítéssel rendelkező képes a gyümölcspálinka készítés terén:
-gyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvenni, minősíteni
-alapanyagokat előkészíteni
-cefrézési eljárásokat elvégezni
-erjesztést vezetni
-kierjedt cefrét tárolni, védelmét biztosítani, és a maradékcukrot meghatározni
-lepárlási műveleteket végezni, a főző- és finomító-üstöket üzemeltetni
-mérőműszereket, biztonságtechnikai berendezéseket kezelni
-érlelést irányítani, ellenőrizni
-deríteni, szűrni, szeszfokot beállítani, palackozni
A szakképesítéssel rendelkező képes a sajtkészítés terén:
-alapanyagokat átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
-különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni
-natúr és ízesített friss sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával
-érlelt (lágy, félkemény, kemény) sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával
-túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával
-sajtféleségeket darabolni, szeletelni, csomagolni, túrót adagolni, csomagolni
A szakképesítéssel rendelkező képes a sörgyártás terén:
-alapanyagokat átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
-sörfőzővíz minőségét ellenőrizni, vizet kezelni
-áztatást vezetni, ellenőrizni
-különféle csíráztatási rendszerekhez a levegőt előkészíteni, a csíráztatást vezetni
-aszalni, aszaló-berendezéseket üzemeltetni
-főzőházi műveleteket – különféle cefrézési eljárások, cefreszűrés, komlóforralás, komlószűrés –
elvégezni, ellenőrizni
-sörlevet kezelni, főzőházi kihozatalt számítani
-hagyományos és korszerű erjesztést vezetni
-gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész söröket ellenőrizni és minősíteni
-sört szűrni és stabilizálni, palackba, hordóba, dobozba fejteni
-sörélesztő színtenyészetet készíteni, élesztőt kezelni
A szakképesítéssel rendelkező képes a tejtermékgyártás terén:
-alapanyagokat (tej, sajtféleségek) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni,
előkészíteni
-tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni
-pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani
-vaj- és vajkészítményeket gyártani
-különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni
-natúr és ízesített friss sajtokat, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket, érlelt sajtokat készíteni
-különböző állatfajok tejének felhasználásával
-túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával
A szakképesítéssel rendelkező képes az üdítőital-, ásványvíz- és szikvízgyártás terén:
-alap-, adalék-, ízesítő- és színezőanyagokat átvenni, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
-elvégezni a gyümölcs-alapanyagok nyerését, feldolgozását, konzerválását, színezését, a szénsavas
üdítőitalok készítésének műveleteit
-termékek előállításához felhasznált vizet minősíteni (ivóvíz minőségű víz)
-szikvizet előállítani, a berendezéseket működtetni, karbantartani, szabályozni
-alapanyag ásványvizet minősíteni, kezelni, a berendezéseket működtetni, karbantartani, szabályozni
-szénsavas üdítőitalt előállítani (cukoroldást, bázisszörp készítést, keverést elvégezni)
-palackokat töltésre előkészíteni, nyomáspróbát végezni
-palackozni, címkézni, gyűjtőcsomagolást (egységrakomány készítése), tárolást, szállítást megoldani
A szakképesítéssel rendelkező képes a zöldség-, gyümölcsfeldolgozás terén:
-alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni,
tárolni, előkészíteni
-zöldségkonzerveket gyártani
-gyümölcsbefőtteket készíteni
-lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket előállítani
-aszalni, szárítmányokat készíteni, savanyítani
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
3.3.1. A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése a kapcsolódás módja
31 541 04 Gyümölcspálinka-gyártó részszakképesítés
31 541 07 Sajtkészítő részszakképesítés
31 541 08 Sörgyártó részszakképesítés
31 541 09 Tejtermékgyártó részszakképesítés
31 541 10 Üdítőital-ipari termékgyártó részszakképesítés
31 541 12 Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó részszakképesítés
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
4.1. A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések
szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2. azonosító száma megnevezése
10897-12 Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás
10898-12 Sajt- és túrógyártás
10899-12 Sörgyártás és jövedéki szabályozás
10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás
10900-12 Tejtermékgyártás
10901-12 Üdítőital-, ásványvíz- és szikvízgyártás
10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
11497-12 Foglalkoztatás I.
11499-12 Foglalkoztatás II.
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
5.2.1. A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
10897-12 Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás gyakorlat
10898-12 Sajt- és túrógyártás gyakorlat
10899-12 Sörgyártás és jövedéki szabályozás gyakorlat
10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás gyakorlat
10900-12 Tejtermékgyártás gyakorlat
10901-12 Üdítőital-, ásványvíz- és szikvízgyártás gyakorlat
10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése szóbeli
11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság írásbeli
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyümölcspálinka gyártása (gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, főzés, finomítás, érlelés, tárolás, töltés, palackozás) a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az évszaknak megfelelő gyümölcs felhasználásával gyümölcspálinkát készít, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok elvégzése, vagy a kész gyümölcspálinka, borpárlat
ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az aktuális munkafolyamattól függően:
-alapanyagok minősítése, vagy
-borok alkohol és cukortartalmának meghatározása, vagy
-pálinka, borpárlat alkoholtartalmának meghatározása, vagy
-pálinka, vagy borpárlat érzékszervi minősítése (bírálata)
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
vagy
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Különböző típusú sajtok (friss, érlelt, ömlesztett), sajtkészítmények, valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A vizsgafeladat ismertetése:
A készítendő sajt, sajtkészítmény, túró típusához megfelelő alapanyagok felhasználásával sajtot, vagy
sajtkészítményt, vagy ömlesztett sajtot, vagy túrót készít, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok elvégzése, vagy a kész sajt, túró ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az aktuális munkafolyamattól függően:
-alapanyag-vizsgálat (tej savfoka, sűrűsége, zsírtartalma), vagy
-gyártásközi vizsgálatok (alvadékszilárdság, savó savfoka az adott műveleteknél), vagy
-a kész sajt/túró savfokának, pH-jának meghatározása, vagy
– a kész sajtféleség érzékszervi minősítése, vagy
-túró érzékszervi minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
vagy
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Sör gyártása (alapanyagok átvétele, ellenőrzése, kezelése, tárolása, a sörfőzés műveleteinek végrehajtása, a kész sör kezelése, tárolása, fejtése) a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
A vizsgafeladat ismertetése:
A készítendő sör minőségéhez megfelelő alapanyagok felhasználásával sört készít, elvégzi az aktuális
technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok elvégzése, vagy a kész sör ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az aktuális munkafolyamattól függően:
– malátavizsgálat, vagy
– sörfőzővíz, ivóvíz minőségének vizsgálata, vagy
– komló, komlókészítmények vizsgálata, vagy
– látszólagos, valóságos erjedésfok meghatározása, vagy
– a sör zavarosságának ellenőrzése, vagy
– CO2-tartalom meghatározása, vagy
– sörélesztő színtenyészet készítése, élesztőkezelése, vagy
– a kész sör vizsgálata, érzékszervi minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
vagy
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek, valamint a vaj, sajt,
ömlesztett sajt, túró), technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A vizsgafeladat ismertetése:
A készítendő tejtermék típusához megfelelő alapanyagok felhasználásával friss fogyasztású, savanyított,
alvasztott, tartós termékeket, valamint a vajat, sajtot, ömlesztett sajtot, túrót gyárt, elvégzi az aktuális
technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok végzése, vagy a késztermék ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az aktuális munkafolyamattól függően:
-alapanyag-vizsgálat (tej savfoka, sűrűsége, zsírtartalma), vagy
-gyártásközi vizsgálatok (savfok, sűrűség, pasztőrözöttség, pH), vagy
– a késztermékek savfokának, pH-jának, zsírtartalmának meghatározása, vagy
-a késztermékek érzékszervi minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
vagy
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Szénsavas üdítőital- és az ásványvízgyártás technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos
végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A vizsgafeladat ismertetése:
A készítendő üdítőital minőségéhez megfelelő alap-, adalék-, ízesítő- és színezőanyagok felhasználásával
elkészíti a terméket, palackokat töltésre előkészíti, nyomáspróbát végez, palackoz, címkéz, gyűjtőcsomagolást (egységrakományt) készít.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60%
B) A vizsgafeladat megnevezése:
A szikvízgyártás műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával
A vizsgafeladat ismertetése:
A palackok, ballonok ellenőrzése után elvégzi a szikvíz gyártását (szaturálás), töltését, előkészíti szállításra a készterméket.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
vagy
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Különböző zöldség-, gyümölcskészítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos
végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A vizsgafeladat ismertetése:
A zöldség-, gyümölcskészítmények típusához (szárított, vagy aszalt, savanyított, vagy konzerv) megfelelő
alapanyagok felhasználásával tartósítóipari terméket gyárt, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok végzése, vagy a késztermék ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése: elvégzi az aktuális technológiai műveleteket, minősíti a készterméket. Az ásványvizes Az aktuális munkafolyamattól függően:
– alapanyag-vizsgálat, vagy
– gyártásközi vizsgálatok, vagy
– a késztermékek meghatározása, vagy
– a késztermékek érzékszervi minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése:
Vállalkozási és jövedéki ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
A hatályos jövedéki törvénnyel és vállalkozás indításával és működtetésével, termékértékesítéssel kapcsolatos ismeretek bemutatása.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 20 %
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok: A szakképesítéssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv http://www.munka.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
A 6.1 A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát
meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2. Laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, berendezések (élelmiszervizsgáló
laboratórium):
6.3. cukortartalomhoz,
6.4. maradék-cukor meghatározáshoz,
6.5. alkoholtartalom meghatározáshoz,
6.6. érzékszervi minősítéshez,
6.7. savfok, pH meghatározáshoz,
6.8. tej zsírtartalom meghatározásához,
6.9. sajt/túró zsírtartalmának meghatározásához,
6.10. tej sűrűségének meghatározásához,
6.11. kultúrakészítéshez,
6.12. hőmérséklet, térfogat és tömeg méréséhez
6.13. szárazanyag-, nedvesség- és hamutartalom meghatározásához,
6.14. malátavizsgálathoz,
6.15. sörfőzővíz, ivóvíz minőségének vizsgálatához,
6.16. komló, komlókészítmények vizsgálatához,
6.17. látszólagos, valóságos erjedésfok meghatározásához,
6.18. a sör zavarosságának ellenőrzéséhez,
6.19. CO2-tartalom meghatározásához,
6.20. sörélesztő színtenyészet készítéséhez, élesztőkezeléshez,
6.21. a kész sör vizsgálatához,
6.22. tömeg-, térfogat- és sűrűségméréshez,
6.23. ásványvíz minőségvizsgálatához,
6.24. oldatkészítéshez,
6.25. szárazanyag- és hamutartalom meghatározásához,
6.26. munka-, tűz, környezetvédelmi berendezések, eszközök.
6.27. Gyümölcspálinka gyártó eszközök, berendezések (pálinkafőző):
6.28. gyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvételéhez szükséges eszközök,
6.29. cefréző berendezések,
6.30. cefretárolók,
6.31. főző- és finomító-üstök,
6.32. mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések,
6.33. derítők, szűrők, palackozók,
6.34. a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések,
6.35. munka-, tűz, környezetvédelmi berendezések, eszközök.
6.36. Sajtgyártáshoz szükséges eszközök, berendezések (sajtüzem, sajtműhely, vagy tejüzem):
6.37. alapanyag-tárolók, szűrők,
6.39. sajtkészítő berendezés(ek),
6.40. alvadék-leválasztók, csurgatóberendezések,
6.41. sajtprések,
6.42. sózóberendezés,
6.43. csomagológépek,
6.44. mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések,
6.44. a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések,
6.45. Munka-, tűz-, környezetvédelmi berendezések, eszközök.
6.46. Csomagológépek,
6.47. Sörgyártáshoz szükséges eszközök, berendezések (sörfőző, sörgyár):
6.48. Alapanyag-tárolók, tisztítók, előkészítők,
6.49. áztatók, csíráztatók,
6.50. szárítók, aszalók,
6.51. cefrézők, szűrők, erjesztő-tartályok, utóerjesztők,
6.52. fejtőberendezések,
6.53. palackozók,
6.54. mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések,
6.55. a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések.
6.56. munka-, tűz- és környezetvédelmi berendezések, eszközök
6.57. Tejtermékgyártáshoz szükséges eszközök, berendezések (tejüzem):
6.59. friss fogyasztású tejtermékek gyártásához szükséges eszközök, berendezések,
6.60. savanyított, alvasztott tejtermékek gyártásához szükséges eszközök, berendezések,
6.61. tartós tejtermékek gyártásához szükséges eszközök, berendezések,
6.62. vaj gyártásához szükséges eszközök, berendezések,
6.63. sajtgyártáshoz szükséges eszközök, berendezések,
6.64. túró gyártáshoz szükséges eszközök, berendezések
6.65. melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések,
6.66. Ásványvíz gyártáshoz (ásványvíz-üzem):
6.67. vízkivétel gépei,
6.68. tisztítóberendezések,
6.69. tárolótartályok,
6.70. vízkezelő berendezések,
6.71. töltő-, zárógépek, -eszközök.
6.72. Szikvízgyártáshoz (szikvízgyártó egység):
6.73. vízkezelő berendezés,
6.74. napi (kiegyenlítő tartály),
6.78. hűtőberendezések,
6.79. szikvízgyártó (szaturáló).
6.80. Szénsavas üdítőital-gyártáshoz (üdítőital-gyártó üzem):
6.81. üdítőital-készítő gépek.
6.82. Univerzális eszközök, gépek, berendezések:
6.83. különféle palackmosógépek, eszközök,
6.84. mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések,
6.85. a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések.
6.86. munka-, tűz-, környezetvédelmi berendezések, eszközök
6.87. Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás eszközök, berendezések
6.88. zöldség-, gyümölcskészítmények alapanyagának előkészítéséhez,
6.89. zöldségkonzervek gyártásához,
6.90. gyümölcsbefőttek készítéséhez,
6.91. lekvárok készítéséhez,
6.92. szörpök készítéséhez,
6.93. pulpok, velők készítéséhez,
6.94. aszaló berendezések,
6.95. szárítók,
6.96. savanyítás eszközei, berendezései,
6.97. egyedi és gyűjtőcsomagolás eszközei, berendezései
6.98. a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök,
berendezések,
6.99. munka-, tűz, környezetvédelmi berendezések, eszközök.
7. EGYEBEK

Az élelmiszeripari szakmunkás tanfolyamra való jelentkezést az alábbi linken teheti meg.
Az élelmiszeripari szakmunkás tanfolyammal kapcsolatos kérdéseit az alábbi linken teheti fel.

A Élelmiszeripari szakmunkás tanfolyam szakmai és vizsgakövetelménye bejegyzés először a IOSZIA – OKJ Képzések – OKJ Tanfolyamok jelent meg.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.